نسخه آزمایشی!

شاخص بازگشت بازدیدکننده | Returning Visitor Metric

شاخص بازگشت بازدیدکننده

فهرست مطالب

در بازاریابی دیجیتال برای تحلیل وبسایت و تجزیه و تحلیل داده‌های ترافیک وبسایت شاخصی که بازدیدها را با توجه به تعداد دفعاتی که یک بازدید کننده به یک وبسایت بازگشته است را بررسی می‌کند، شاخص بازگشت بازدیدکننده می‌گویند.

این شاخص به بازاریابان اجازه می‌دهد تا ببینند که چقدر در ایجاد و حفظ مخاطبان آنلاین تاثیرگذار هستند و همچنین اطلاعاتی نیز در مورد میانگین نرخ مرور و میانگین زمان در سایت برای بازدیدهای بازگشتی ارائه می‌دهد. البته این شاخص می‌تواند به شما در درک، تجزیه و تحلیل الگوهای بازدید از وبسایت کمک کند و میزان تعامل وبسایت با بازدید کنندگان تکراری را نشان دهد.

هر وبسایتی به بازدیدکنندگان جدید و بازگشت آن‌ها نیاز دارد. شما به عنوان صاحبان کسب‌وکار باید ابتدا کاربران جدیدی جذب کنید تا بتوانید آن‌ها را به کاربرانی که دوباره برمی‌گردند تبدیل کنید. بعضی از ابتکارهای بازاریابی، بازدیدهای جدید (مانند تبلیغات و بهینه سازی موتور جستجو) و برخی از آن‌ها بازدیدهای بازگشتی (مانند ارسال در رسانه‌های اجتماعی یا خبرنامه ایمیل) را مورد توجه قرار می‌دهند. در این راستا مهم است که بدانیم چگونه اتحاد میان آن‌ها باعث رشد این شاخص می‌شود.

بیشتر بخوانید:  چگونه کمپین موفقی برای بازاریابی رسانه‌های اجتماعی آغاز کنیم؟

چه اطلاعاتی میتوان از شاخص بازگشت بازدیدکننده (Returning Visitor Metric) بدست آورد؟

جالب است بدانید که با استفاده از این شاخص نه تنها می‌توان استراتژی‌های بازاریابی را ارزیابی کرده و با بهینه‌سازی تجربه‌ی کاربری میزان بازدیدکنندگان را افزایش داده و آن‌ها را به مشتری تبدیل کنید بلکه می‌توانید اطلاعات زیر را نیز بدست آورید:

  1. تعداد بازدید کنندگان تکراری در بازه‌های زمانی مختلف (مثلاً روزانه، هفتگی، ماهانه).
  2. نسبت بازدیدکنندگان تکراری به کل تعداد بازدیدها
  3. میزان زمانی که بازدیدکنندگان تکراری در وبسایت شما صرف می‌کنند.
  4. رفتارهای تکراری مشتریان، مانند خریدهای تکراری یا ثبت نام در خبرنامه.

۵ راهکار برای بازگرداندن بازدیدکنندگان وبسایت با استفاده از “شاخص بازگشت بازدیدکننده”

شاخص بازگشت بازدیدکننده شاخصی است که یک نمای کلی از عملکرد محتوای شما و همچنین ترافیک سایت به شما ارائه می‌دهد اما باید هوشمندانه عمل کرده و متخصص و دقیق باشید تا بتوانید کیفیت تجربه‌ی مخاطبان خود را اندازه‌گیری کنید. به این منظور شما می‌توانید راهکارهایی را به کار بگیرید تا بتوانید مخاطبان را دوباره به سایت بازگردانید و آن‌ها را به مشتری خود تبدیل کنید که لازمه‌ی این کار وجود بینش‌هایی سنجیده و کارآمد برای تولید محتوا و به کارگیری استراتژی‌های بهینه در بازاریابی محتوایی است. در زیر به چند مورد از این راهکارها می‌پردازیم:

ایجاد خبرنامه‌ی ایمیلی

  • ایجاد خبرنامه‌ی ایمیلی

شما می‌توانید با یک خبرنامه‌ی ایمیلی کارتان را آغاز کنید. ایمیل یا همان نامه‌ی الکترونیکی نوعی روش انتقال پیام به مخاطب است که بازدیدکنندگان را می‌تواند به وبسایت شما بازگرداند.

برای شروع ایجاد یک خبرنامه‌ی ایمیلی و ارتباط با کاربران شما می‌توانید یک هدیه مثلا کد تخفیف یا یک کتاب الکترونیکی برای آن‌ها در نظر بگیرید.

البته قدرت کلمات مورد استفاده در ایمیل بسیار مهم است تا بتواند مخاطب شما را جذب کند.

  • استفاده از رسانه‌های اجتماعی

بر اساس آمار موجود، رسانه‌های اجتماعی ۳۱.۲۴ درصد از ترافیک وبسایت‌ها را هدایت می‌کنند. پس برای افزایش میزان شاخص بازگشت بازدیدکننده از قدرت رسانه‌های اجتماعی می‌توانید استفاده کنید. با جذب مخاطب در رسانه‌های اجتماعی مختلف شما می‌توانید آن‌ها را به سمت وبسایت خود هدایت کنید و سپس آن‌ها را به بازدیدکنندگان خود تبدیل کنید. به طوری که با ایجاد یک صفحه در اینستاگرام یا لینکدین از آن‌ها بخواهید که وارد وبسایت شما شوند.

یکی از بهترین افزونه‌های وردپرس برای افزایش مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی افزونه‌ی RafflePress است. البته از افزونه‌ی  Smash Balloonنیز می‌توانید استفاده کنید و با اضافه کردن آن به سایت خودتان به‌راحتی می توانید یک فید اینستاگرام یا یوتیوب را در هر نقطه از وب سایت وردپرس خود جاسازی کنید.

این راهکار نیز یک راه عالی برای معرفی محتوای رسانه‌های اجتماعی شما به بازدید کنندگان وب سایت شما و تشویق آنها به تعامل و دنبال کردن است.

  • پوش نوتیفیکیشن‌ها

همانطورکه می‌دانید پوش نوتیفیکیشن‌ها پیام‌هایی هستند که بر روی صفحه‌ی دسکتاپ یا بالای گوشی کاربران پس از اجازه آن‌ها نمایش داده می‌شوند. شما به‌راحتی می‌توانید با ارسال پیام از این طریق به مخاطب از او بخواهید تا با یک کلیک به سادگی وارد سایت شما شود تا بتوانید او را ترغیب به بازگشت مجدد به سایت و اندازه‌گیری شاخص بازگشت بازدیدکننده برای بهبود عملکرد وبسایت خود کنید.

از آنجایی که پوش نوتیفیکیشن با رضایت کاربر انجام می‌شود پس شما شانس بیشتری برای درگیر کردن مخاطبان علاقمند به حوزه‌ی کسب‌وکار خود دارید. در اینجا برای تهیه‌ی یک لیست اطلاع‌رسانی نیز می‌توانید از PushEngage به عنوان بهترین پلاگین اطلاع‌رسانی وردپرس استفاده کنید. این ابزار ارسال پیام را سهولت می‌بخشد و با استفاده از آن و جمع‌بندی کاربران، آن‌ها را به مخاطبین و بازدیدکنندگان بازگشتی خود تبدیل می‌کنید.

  • انتشار منظم محتوا

یکی دیگر از راهکارهای بازگشت بازدیدکنندگان وبسایت شما انتشار محتوا به شکل منظم است. اگر شما محتوایی را به‌طور منظم منتشر کنید کاربرِ علاقمند، برای دریافت اطلاعات بیشتر بازخواهد گشت و در نتیجه شما به هدف خود رسیده‌اید.

نظم محتوای شما نیز مستلزم وجود یک تقویم محتوایی برنامه‌ریزی شده است و بستگی به نوع کسب‌وکار شما دارد.

انتشار منظم محتوا

برحسب آمار موجود و در دسترس شرکت‌هایی که بیش از ۱۶ محتوا در ماه منتشر می‌کنند به میزان ۳.۵ برابر بیشتر از کسانی که کمتر از این تعداد در ماه منتشر می‌کنند، ترافیک دریافت می‌کنند که این نیازمند وجود یک استراتژی قدرتمند برای بازاریابی محتوایی کسب و کار شما است.

بیشتر بخوانید:  تاثیر تیم روابط عمومی در سازمان‌های مردم نهاد
  • تبلیغات هدف‌گیری مجدد یا ریتارگتینگ

آخرین راهکار برای افزایش نرخ بازدیدکننده و اندازه‌گیری شاخص بازگشت بازدیدکننده، اجرای تبلیغات هدف‌گیری مجدد است. هدف‌گیری مجدد زمانی می‌تواند اتفاق بیفتد که فردی از وبسایت شما بازدید یا خرید کرده است و همچنین با صفحات رسانه‌های اجتماعی تعامل برقرار کرده و شاید یک ویدیوی تبلیغاتی را تماشا کرده و یا اصلا نام تجاری شما را وبسایت دیگری مشاهده کرده است.

در این نوع از تبلیغات هدفمند می‌توانید با استفاده از کوکی‌های ردیابی که برای نمایش تبلیغات کار می‎کنند، هنگامی که یک کاربر از سایت شما بازدید کرد، یک کوکی در مرورگر قرار گیرد و بر اساس رفتار کاربر، کد ردیابی تبلیغات بازدیدکنندگان که برای هدف گیری مجدد ذخیره شود.

در پایان امیدواریم که توانسته باشیم شما را با شاخص بازگشت بازدیدکننده آشنا کنیم و با به کارگیری راهکارهایی که در بالا برای افزایش بازگشت بازدیدکنندگان شما ارائه شد تعداد بازدیدکنندگان وبسایت کسب‌وکارتان روزبه‌روز افزایش یابد.

فراموش نکنید که اگر شما زمان و تخصص کافی برای انجام این کار را نداشته باشید ما در کانون تبلیغاتی کروشه آماده‌ی ارائه خدمات در این زمینه هستیم تا به پیشرفت کسب‌وکار شما کمک کنیم.

این مطلب را برای دوستانتان ارسال کنید.

[انتشار آگاهی اولین قدم از خرد است]

بیشتر درباره‌ی این موضوع بدانید!

کاربرد cta چیست؟
اگر به وب‌گردی علاقه دارید، در وب سایت‌های مختلف گزینه‌هایی نظیر اطلاعات بیشتر، مشاهده قیمت، افزودن به سبد خرید و موارد مشابه دیگر را دیده‌اید؛ احتمالا برایتان جالب باشد که به این موارد Cta می‌گویند و به منظور تعامل کاربر...
هزینه جذب مشتری یا CAC چیست و چگونه محاسبه میشود
جذب مشتری برای کسب و کارها یک دغدغه مهم و اساسی است و برخی افراد تصور می‌کنند هرچه پول بیشتری بدهند، می‌توانند مشتری بیشتری هم جذب کنند. بدون شک اینطور نیست! در حقیقت، هزینه بالا تضمین کننده جذب مشتری و...
dbb31cd5d0f38e8f6ccbb5456d140857_L
امتیاز دهی به سرنخ های فروش برای کسب و کارهایی که بخش بزرگی از بودجه بازاریابی و فروششان را برای تولید و دنبال کردن سرنخ های فروش صرف می کنند، بسیار مهم است و می توانند با تمرکز بر اقداماتی مثل...
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments

آخرین مقالات را از دست ندهید!

ما از کوکی ها برای بهبود تجربه مرور شما و ارائه محتوا و تبلیغات شخصی سازی شده استفاده می کنیم. با ادامه استفاده از وب سایت ما، با استفاده از کوکی ها مطابق با خط مشی کوکی ما موافقت می کنید.