طراحی لوگو
لوگوها در هر نوعی از کسب و کار اهمیت بسیاری دارند؛ چرا که به وسیله آنها به مخاطب شناسانده شده و در ذهن آنها میمانند. بنابراین مهم است که هر برند، یک لوگوی به یادماندنی، جذاب و حرفهای برای خود داشته باشد تا بتواند به صورت گسترده از آن در هر بستری از جمله تبلیغات، وبسایت، بستهبندی و… استفاده کند. در ادامه به شرح موضوعاتی پرداختهایم که برای داشتن یک لوگوی مناسب ضروری است.
لوگو و طراحی لوگو چیست؟
نشانواره، آرم یا لوگو یکی از عناصر طراحی گرافیک است که مختص برند خلق میشود تا به شناخت بهتر برند و بازاریابی آن کمک کند. لوگو با توجه به مفاهیم، ویژگیها و در کل هویت برند طراحی میشود و معمولا ثابت میماند.
طراحی لوگو توسط طراحان و گرافیستها و امروزه حتی توسط هوش مصنوعی انجام میشود. البته که طراحی یک لوگوی حرفهای بدون بهرهگیری از هوش انسانی، امکانپذیر نباشد؛ زیرا مخاطب لوگو انسانها هستند و باید بتوان با درک هرچه عمیقتر مخاطبان، لوگویی مناسب طراحی کرد.
طراحی لوگو باید از نظر بصری با هویت برند و رنگهای سازمانی و مفاهیم آن هماهنگ و سازگار باشد و بتوتند در مدتی بسیار کوتاه، مفهوم مناسبی از برند را به جامعه هدف انتقال دهد.
چرا باید طراحی لوگوی خود را به کروشه بسپارید؟
طراحی یک لوگوی حرفهای با تمام ویژگیهای ذکر شده، فرایندی عمیق و طولانی دارد و باید به دست افراد متخصص سپرده شود. تیم طراحی گرافیک کانون تبلیغاتی کروشه در بخش طراحی لوگو، افراد مجرب و ماهر را گردهم آورده است تا در این امر بهترین خدمات را به شما ارائه کند.
تیم طراحی لوگوی کروشه قبل از هر چیز مشتریان و مخاطبان هدف را شناسایی و سپس پژوهشی بر صنعت، تاریخچه، رقبا و بدترینها و بهترینهای خوزه فعالیت برند انجام میدهد. پس از رسیدن به درک درست از هویت برند، به طراحی لوگویی با تمام ویژگیهای لازم میپردازد.
طراحان لوگوی کانون تبلیغاتی کروشه میدانند که یک لوگوی ماندگار و حرفهای باید دقیقا سازگار با برند و شخصیت آن باشد و از اهمیت آن برای برند، تبلیغات، افزایش جذب مخاطب و … آگاه هستند.
قیمت و تعرفه طراحی لوگو
امروزه با ورود هوش مصنوعی و ابزارهای طراحی آنلاین و خودکار، بسیاری تصور میکنند حالا میتوان رایگان یا با هزینه بسیار کم، صاحب یک لوگو شد. البته که میشود اما غیر ممکن است که هوش مصنوعی بتواند درکی از داستان و هویت برند داشته باشد و طراحی لوگویی انجام دهد که دل مخاطبین را به دست آورد و در ذهن آنها ماندگار شود.
طراحی لوگو هنری است که برای انتقال پیام به کار گرفته میشود و نیاز به خلاقیت، درک بالا، دانش و هنر کافی دارد. شاید یک لوگوی معمولی و عادی هم بتواند شما را به هدف اولیهتان برساند اما اگر هدفتان از داشتن لوگو، ماندگاری برند و تمایز میان رقباست، باید برای آن بودجهای اختصاص دهید که شایستهاش باشد.
هزینههای طراحی لوگو با توجه به هر کسب و کار و هر آژانس تبلیغاتی و طراحی میتواند متفاوت باشد اما فاکتورها و سنجههای مشخصی برای تعیین هزینههای طراحی لوگو وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- شهرت و اعتبار طراح (نمونه کارها)
- عمق و ارزش تحقیقات (فرایند انجام کار)
- نوع شغل (ساعتی/ قیمت ثابت/ فریلنسرینگ)
- موقعیت طراح
- تغداد مفاهیم و عناصر ایجاد شده برای طراحی و تجدید نظرها
- موارد ارائه شده (وسعت کار)
علاوه بر این موارد باید هزینههای مربوط به برندینگ مجدد، بازسازی، تولیدات و محوصلات و داراییهای جدید و.. را نیز در نظر بگیرید.
با این حال، لیست تعرفه و قیمتگذاری طراحی گرافیک (شامل قیمت طراحی نشانه، قیمت طراحی لوگو و قیمت طراحی مسکات و سایر خدمات هویت بصری) را از سایت انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران دانلود کنید.
طراحی لوگو در کسب و کار چه اهمیتی دارد؟
هر سازمان و شرکتی که ماندگاری برند را هدف قرار داده باشد میداند که ایجاد ذهنیت و شناخت مناسب در میان مخاطبان و جامعه، بسیار اهمیت دارد. یکی از عناصر اصلی در این حوزه، طراحی لوگوی برند است. در حقیقت لوگو مهمترین ابزار در برندینگ و هویتسازی در بازار کار است. لوگو به ماندگاری برند، برندسازی و ایجاد تمایز با سایر برندها و رقبا کمک میکند و همچنین میتواند به جذب مخاطب نیز بیانجامد.
به یاد داشته باشید که طراحی لوگو در همهی مراحل بازاریابی اهمیت بسیاری دارد. در کسب و کارهای نوپا و جوان مهم است که لوگو و طراحی آن بتواند برای مخاطب جذاب باشد و پیام برند را به خوبی منتقل کند و برای کسب و کارهای قدرتمند و قدیمی مهم است که مخاطبان بتوانند به سراغشان بیایند که این امر نیز توسط لوگو انجامپذیر است.
مزایای طراحی لوگوی حرفهای در بازاریابی و کسب و کار
نشانواره یا لوگو در برندینگ و تبلیغات و حتی آگاهی از برند بسیار پراهمیت است. در ادامه به بررسی برخی از مزایای داشتن یک طراحی لوگوی مناسب و حرفهای برای برندهای گوناگون میپردازیم.
-
- برقراری ارتباطی تأثیرگذار با مخاطبان
هویت برند و ذهنیتی که هر مخاطب از برند دارد، عنصر ماندگاری و برقراری ارتباط برند با جامعه هدف خود است. مخاطبان قبل از توجه به محصولات و خدمات برند، به نام و لوگو و هویت بصری آن دقت و توجه میکنند و در صورتی که مورد قبول قرار گیرد، سراغ محصول یا خدمت مد نظرشان میروند. همچنین لوگو و نام برند باید به گونهای باشد که در ذهن مخاطب بماند تا بتوان ارتباط مؤثرتری در دفعات و مراحل بعدی بازاریابی ایجاد کرد.
-
- هویتسازی و ایجاد تمایز
هویت یک برند شامل فونت، رنگ و باقی عناصر بصری میشود که لوگو باید با آن سازگار و هماهنگ باشد تا، هویت برند حفظ شود و تمایزی میان آن با سایر برندها ایجاد شود. لوگو مهمترین بخش برای نشان دادن تمایز است و باید جدی گرفته شود تا وجهه برند افزایش و قدرت آن نمایان شود.
-
- نمایش حرفهای بودن و قدرت برند
مخاطبان از برند اننتظار دارند تا حرفهای به نظر برسد و اولین چیزی که نظر مخاطبان را جلب میکند، لوگو است. یک لوگوی حرفهای که توسط طراحان مجرب طراحی شده باشد، باعث میشود تا برند به خوبی خود را نشان دهد و اعتماد بیشتری جلب میکند.
انواع لوگو
لوگوی حرفهای لوگویی است که بتواند داستان برند را به خوبی در آن یافت و مخاطب آن را به راحتی درک کند و تشخیص دهد. برای انتخاب، طراحی یا بازسازی لوگوی برند، بهتر است ابتدا با انواع لوگو آشنایی داشته باشید.
-
- لوگوی تایپوگرافی (Wordmark logo)
یکی از رایجترین مدلهای طراحی لوگو، لوگوهای تایپوگرافی هستند. آنها با توجه به طراحی مناسب، کلماتی که معمولا نام برند را شامل میشود را به شکلی جذاب از نظر بصری طراحی میشوند.
در این نوع از طراحی لوگو معمولا به حروف موجود در نام برند به کمک اشکال خاص یا تغییر حالت نقطهها یا جا به جایی آنها شخصیتی به یادماندنی داده میشود.
برای مثال لوگوی برند کوکاکولا یا دوربینهای کنون نمونهای از لوگوهای تایپوگرافی هستند. برند گلرنگ در ایران نیز به همین صورت است.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی تصویری یا نمادین (Symbol or pictorial logo)
لوگوهای تصویری یا نمادین، طرحهای گرافیکی هستند که نام برند یا کاربرد و نوع کسب و کار را نشان میدهند. این تصاویر یا نمادها میتوانند آیکون، طرح دیجیتال یا شکلی باشند که به سرعت برند را در ذهن تداعی کند. این کار طراحی بسیار پیچیدهای ندارد و تنها چیزی که نیاز دارد، یک برند با شخصیت مشخص است که منحصر به فرد باشد.
برای مثال لوگوی توئیتر یک پرنده آبی یا دراپباکس ( Dropbox) یک جعبه باز است. برند اپل از یک سیب گاز زده شده به عنوان نماد و لوگوی خود استفاده کرده است که داستان برندش را روایت میکند.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی ترکیبی (Combination Mark Logo)
رایجترین نوع لوگو، لوگوی ترکیبی است. این نوع لوگو در حقیقت ترکیبی از یک تصویر، نماد یا طرح به همراه تایپوگرافی کلمه، حروف و… است.
طراحی لوگوی ترکیبی به هر شکلی میتواند انجام شود و قاعده مشخصی برای آن وجود ندارد. حروف یا کلمات میتوانند در هر جهت از تصویر قرار گیرند.
بهترین مدل در لوگوهای ترکیبی آنهایی هستند که میتوانند به صورت جداگانه نیز استفاده شوند و در هر حالتی قابل تشخیص باشند.
برای مثال لوگوی آدیداس یک لوگوی ترکیبی موفق و مشهور است که هم نماد دارد و هم کلمه و میتواند با هم و جدا از هم به کار گرفته شود و قابل تشخیص باشد.
برند پپسی، مسترکارد، نایکی و پوما و لاکست از دیگر نمونههای شناخته شده و موفق لوگوهای ترکیبی هستند. لوگوی کانون تبلیغاتی کروشه نیز یک لوگوی ترکیبی است.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی حروفنگار یا حرفی (Lettermark logo)
این مدل از لوگوها بهترین گزینه برای برندهایی است که نامشان بیش از دو کلمه و طولانی هستند. در حقیقت این لوگو از اختصار و خلاصهی نام برند بهره میگیرد. گاهی این حروف به شکل یک کلمه درمیآیند (مانند ناسا NASA که در واقع مختصر شده عبارت National Aeronautics and Space Administration است) و گاهی نیز در حد حروفی کنار یکدیگر باقی میماند. (مانند NPR)
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی مونوگرام (Monogram logo)
لوگوهای مونوگرام مشابه لوگوهای تایپوگرافی حروف یا کلمات است با یک تفاوت در حوزه بصری که بسیار مشخص است: هر دو از نام برند استفاده میکنند اما مونوگرام به جای چینش آنها در کنار یکدیگر، آنها را با هم ترکیب و تلفیق میکند.
بهترین حالت استفاده از لوگوی مونوگرام برای برندهایی است که نامشان کمتر از سه کلمه است و اصل کار در لوگوهای مونوگرام، حفظ ظاهر به شکلی ساده اما شیک یا جذاب است.
برند لویی ویتون (Louis Vuitton)، شنل (Chanel) و هیولت پاکارد (HP) از نمونههای برجسته در این سبک از طراحی لوگو هستند.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی انتزاعی (Abstract logo)
لوگوهای انتزاعی بسیار شبیه به لوگوهای نمادین هستند اما با این تفاوت که لوگوهای انتزاعی به جای به تصویر کشیدن نام برند، به اهداف، داستان یا چشمانداز برند توجه دارد. این مدل از لوگو بیشتر شبیه به همان تتوهایی است که معنایی ورای تصویرشان در خود دارند.
لوگوی المپیک نمونه بسیار خوبی برای یک لوگوی انتزاعی مناسب است. از دیگر لوگوهای انتزاعی میتوان به لوگوی اپلیکیشن تیکتاک اشاره کرد.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی مسکات (Mascot logo)
مسکات در حقیقت شخصیتی است که برند حول محور آن میچرخد. این شخصیت میتواند انسان، حیوان، شی یا حتی یک شخصیت خیالی باشد. مشخصا این نوع از لوگو تنها مناسب برندهایی است که شخصیتی در داستان آنها وجود دارد و آنقدر پررنگ است که بتوان از آن در طراحی لوگو استفاده کرد.
نکته حائز اهمیت این است که شخصیتی که به عنوان لوگوی مسکات طراحی میشود باید در داستان برند وجود داشته باشد و قرار گرفتن هر حیوان یا … در لوگو به معنی وجود آن در داستان برند نیست.
برند KFC، چیپسهای Pringles و حتی نمونههای ایرانی مانند شیبا یا چیتوز از نمونههای خوب لوگوهای مسکات هستند.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
-
- لوگوی سه بعدی (۳D logo) یا لوگوموشن
یکی از جذابترین مدلهای لوگو برای مخاطبین برندها، لوگوهایی هستند که به شکل سه بعدی طراحی میشوند. این طراحیها نیاز به مهارتهای خاصی دارد که ممکن است همهی طراحان لوگو نداشته باشند یا از پس آن به خوبی برنیایند. این لوگوها صرفا در فضای سهبعدی طراحی نمیشوند و با استفاده از قوانین طراحی در فضای دو بعدی و دانش پرسپکتسو و سایه و نور میتوان در فضای دو بعدی نیز آن را طراحی کرد.
لوگوی جستوجوگر فایرفاکس یا کنسولهای بازی XBOX به این شکل طراحی شدهاند.
(نمونه کارهای کروشه در صورت وجود)
ویژگیهای یک لوگوی خوب و حرفهای
-
- در خاطر بماند.
لوگوی هر برند یکی از اصلیترین عناصر هویت و شناسایی برای مخاطبان و ذینفعان است. یک لوگوی خوب کمک میکند تا برند در کسری از ثانیه و در کنار محصولات بیشمار دیگر به خوبی دیده شود.
-
- ساده باشد.
هر چه سادهتر، بهتر! لوگوهایی که از یک یا دو رنگ در طراحی آنها استفاده شده است و خطوط صاف و سادهای دارند، راحتتر در ذهن مخاطبان میمانند و همچنین چاپ آنها روی بستهبندی و دیگر محصولات چاپی بیدردسرتر است.
-
- همهکاره باشد.
امروزه که برندها در همهی پلتفرمها فعالیت میکنند، بهتر است از لوگویی استفاده شود که قابلیت به کارگیری در همهی فضاها، اعم از آنلاین مانند سایت، شبکههای اجتماعی و آفلاین مانند تبلیغات محیطی و چاپی را داشته باشد. این یعنی لوگوی طراحی شده باید بتواند در کوچکترین و بزرگترین سایز همچنان خوب به نظر برسد.
-
- مناسب برند باشد.
طراحی لوگو برای هر برند با هر مدل کسب و کار متفاوت است. مسلما برای برندی که در زمینه مصالح ساختمانی فعالیت دارد رنگ صورتی کمی نامناسب است.
هر برند برای خود شخصیتی دارد که باید با درک درست و توجه به آن، لوگویی درخور، مناسب و سازگار با آن طراحی شود.
-
- به زمان و مکان خاص محدود نباشد.
توجه داشته باشید که ترندها و مد، گذرا هستند و نباید با توجه بر آنها طراحی لوگوی برندی صورت بگیرد که قصد ماندگاری دارد.
همچنین در هنگام طراحی لوگو باید دقت شود که در محیط فعالیت برند، رنگها و عناصر استفاده شده در طراحی، معنی بدی نداشته باشد و دل مخاطبان را به دست آورد.
قدیمیترین لوگوهای دنیا که تغییر نکردهاند.
هرچند که بازساری لوگو و ایجاد تغییرات در آن اتفاق بدی نیست، اما ماندگاری یک لوگو برای برند، صاحبانش و حتی مخاطبانش مایه افتخار است. در ادامه به معرفی لوگوی برندهایی میپردازیم که در طول زمان، به همان شکل باقی ماندهاند و پیشکسوتان این عرصه تلقی میشوند.
برند Twinings of London
سال ۱۷۸۷
نوع لوگو: تایپوگرافی
سازمان American Red Cross (https://www.redcross.org/)
سال ۱۸۶۴
نوع لوگو: ترکیبی (نمادین و تایپوگرافی)
کوکا کولا
سال ۱۹۰۵
نوع لوگو: تایپوگرافی
برند Levi’s
- سال ۱۸۸۶
- نوع لوگو: تایپوگرافی
- Shell Global (https://www.shell.com/)
- سال ۱۹۴۸
- نوع لوگو: تصویری-نمادین